Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ook soberheid Belgisch koningshuis

06 FEB 2013

BRUSSEL - Koning Albert maakt zich op voor zijn twintigjarig jubileum. Maar net zoals het Nederlandse koningshuis bij de inhuldiging van Willem-Alexander op de kosten zal letten, wordt ook dit Belgische feestje een relatief sobere aangelegenheid.

Foto: afp

Dat schrijft De Standaard op basis van bronnen rond het Belgische hof. In 2003 werd Alberts tienjarig koningschap nog twee dagen lang gevierd met onder andere een megaconcert van vijftien Belgische artiesten op het Brusselse Poelaertplein. Aan de knalfuif van destijds hing een prijskaartje van maar liefst 1,3 miljoen euro.

Voor het komend jubileum hoeven de Belgen daar niet op te rekenen. Het feest duurt dit keer ‘slechts’ één dag en mag niet meer kosten dan 600.000 euro. Toeval of niet, dat is ongeveer hetzelfde bedrag dat koningin Fabiola zal moeten inleveren bij de hervorming van haar dotaties. De weduwe van koning Boudewijn raakte in opspraak omdat ze met een speciale stichting haar erfenis wilde regelen, zonder al te veel belasting te betalen. Fabiola zou het geld dat zij van de Belgische staat heeft gekregen (dotatie genoemd), door hebben gesluisd naar deze organisatie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 519.45
+ / - -0.46%