Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Moslims moeten donkere tunnel uit'

06 FEB 2013

CAIRO - De moslims moeten vertrekken „uit de donkere tunnel waarin zij zo lang hebben verbleven” en democratische regimes en wisselingen van de politieke macht aanvaarden. Dat heeft secretaris-generaal Ekmeledin Ihsanoglu van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) tegen het Spaanse persbureau EFE gezegd.

Mursi op conventie
Mursi op conventie
Foto: Reuters

In de Egyptische hoofdstad Caïro begon woensdag de 12e topconferentie van de in 1969 opgerichte organisatie. President Mohammed Mursi van het gastland zei in zijn openingstoespraak dat Egypte na zijn „succesrijke revolutie” de banden met andere islamitische landen wil aanhalen. President Moncef Marzouki van Tunesië zou de bijeenkomst ook bijwonen, maar keert woensdag na zijn bezoek aan het Europees Parlement naar Tunis terug wegens de moord op oppositieleider Chokri Belaid.

Volgens Ihsanoglu is het radicalisme in de moslimlanden niet los te zien van de sociale en economische omstandigheden van de bevolking van die staten, maar dat mag niet verhinderen dat de moslims zich tegen het extremisme keren. Zij moeten de werkelijke ideeën van de islam uitleggen en met een „juiste wetenschappelijke methode” tegen extremistische geloofsgenoten strijden. Ihsanoglu wijst daarbij op een vers uit de Koran waarin de volgelingen van de profeet Mohammed worden opgeroepen „met wijsheid en goede aansporingen” te handelen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 528.69
+ / - +0.17%