Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rel om ICC vlak voor verkiezingen Kenia

06 FEB 2013

DEN HAAG/NAIROBI - Minder dan een maand voor de presidentsverkiezingen in Kenia spelen vermeende manipulaties bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een rol in de politieke campagne in het Oost-Afrikaanse land.

Uhuru Kenyatta
Uhuru Kenyatta
Foto: EPA

Vicepremier Uhuru Kenyatta beschuldigt de ICC-aanklagers ervan dat zij bewijsmateriaal hebben gemanipuleerd om de rechters zo ver te krijgen dat zij de aanklacht tegen hem zouden bevestigen. Die bevestiging was onder meer gebaseerd op 'getuige 4', die had verklaard dat Kenyatta in 2008 bij een vergadering was waar misdaden tijdens de enorme geweldsgolf na de presidentsverkiezingen werden gepland. Volgens de verdediging van Kenyatta verzwegen de ICC-aanklagers dat die verklaring toen al lang was ingetrokken, aldus een woensdag gepubliceerd verzoekschrift.

Met die manipulatie wilden de aanklagers volgens de verdediging hun zaak versterken. Volgens Kenyatta was de aanklacht zonder de 'fraude' niet bevestigd. Hij eist dan ook dat het voor 11 april geplande begin van zijn proces wordt uitgesteld en dat rechters de aantijgingen onderzoeken.

Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda stelde in een reactie dat zij voorlopig geen commentaar geeft op de zaak. Die moet via de rechter en niet via de media worden uitgevochten, aldus de Gambiaanse.

Op 4 maart worden in Kenia presidentsverkiezingen gehouden. Volgens opiniepeilingen komt er een nek-aan-nekrace tussen Kenyatta en premier Raila Odinga. Bij de rechtbank in Nairobi werd woensdag een verzoek behandeld om Kenyatta van de verkiezingen uit te sluiten. Dat verzoek van mensenrechtenorganisaties was gebaseerd op de ICC-aanklacht die Kenyatta nu opnieuw betwist. De Keniaanse rechters doen op 15 februari uitspraak over de kandidatuur van Kenyatta.

Na de vorige stembusgang in Kenia eind 2007 ontstond een conflict over verkiezingsfraude en de vraag wie had gewonnen. Door etnisch en politiek gemotiveerd geweld vielen meer dan 1000 doden. Zeker 300.000 Kenianen werden van huis en haard verdreven. Het was de bloedigste geweldsuitbarsting in Kenia sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1963.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.7 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.83%