Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
In het Engelse schandaalziekenhuis Stafford Hospital stierven 400 tot 1200 patiënten onnodig en onder de meest erbarmelijke omstandigheden.
In het Engelse schandaalziekenhuis Stafford Hospital stierven 400 tot 1200 patiënten onnodig en onder de meest erbarmelijke omstandigheden.
Foto: EPA

Onderzoek Britse hospitaals na gruwelrapport

06 FEB 2013

LONDEN - Onafhankelijke onderzoekers gaan nog eens vijf Britse ziekenhuizen met een hoog sterftecijfer onder de loep nemen. Dat is woensdag bekendgemaakt na de publicatie van een rapport van 3000 pagina's over het Engelse schandaalziekenhuis Stafford Hospital. Daar stierven 400 tot 1200 patiënten onnodig en onder de meest erbarmelijke omstandigheden.

Het management krijgt in het rapport zware kritiek. Het zou zich vooral hebben beziggehouden met een beperkt aantal bureaucratische doelstellingen zonder oog te hebben voor de patiënten. De Nationale Gezondheidsdienst (NHS), het Britse openbare gezondheidszorgstelsel, zou bovendien toe zijn aan een „cultuurverandering”.

„De patiënten zijn in de steek gelaten door een systeem dat waarschuwingssignalen negeerde en het bedrijfsmatige eigenbelang en kostenbeheersing voor de patiënt en zijn veiligheid liet gaan”, staat in het rapport te lezen.

Eerder kwamen gruwelijke verhalen naar buiten over het Stafford Hospital. Zo kreeg een arts opdracht om een patiënt met een hartaanval aan zijn lot over te laten ten gunste van iemand met een onschuldige kwaal, zodat het ziekenhuis zijn targets kon halen. Door een gebrek aan verpleegsters op de afdeling spoedeisende hulp moesten receptionistes de diagnose stellen. De verpleegsters die er waren konden niet overweg met hartmonitoren.

De Britse premier David Cameron reageerde geschokt op het rapport, dat overigens niet het eerste was over het ziekenhuis. Hij bood slachtoffers en nabestaanden excuses aan namens de regering het land. De gebeurtenissen in het Stafford Hospital noemde hij een „afgrijselijke catalogus van management- en medische fouten”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%