Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Premier Tunesië kondigt nieuwe regering aan

06 FEB 2013

TUNIS - Premier Hamadi Jebali van Tunesië heeft woensdag in een toespraak tot het volk aangekondigd dat de regering wordt ontbonden om een regering van nationale eenheid te vormen. Daarin zullen uitsluitend partijloze technocraten zitting hebben.

Premier Hamadi Jebali van Tunesië
Premier Hamadi Jebali van Tunesië
Foto: AFP
In Tunesië is grote onrust ontstaan door de moord op oppositieleider Chokri Belaid.
In Tunesië is grote onrust ontstaan door de moord op oppositieleider Chokri Belaid.
Foto: ap

„Nadat onderhandelingen tussen politieke partijen over een herschikking van het kabinet waren mislukt, heb ik besloten een kleine technocratische regering te vormen”, zei de premier. Op zo kort mogelijke termijn zullen er verkiezingen worden gehouden.

In het Noord-Afrikaanse land is woensdag grote onrust ontstaan door de moord op oppositieleider Chokri Belaid. De 48-jarige Belaid werd neergeschoten voor zijn huis in de hoofdstad Tunis en overleed in het ziekenhuis. Belaid was de leider van de linkse Democratische Patriottische Partij en een van de voornaamste seculiere tegenstanders van de islamistische regering.

Duizenden mensen gingen na de dood van Belaid de straat op. Het waren de grootste protesten sinds een opstand 2 jaar geleden een einde maakte aan het bewind van president Zine al-Abidine Ben Ali. In de geboorteplaats van die revolutie, Sidi Bouzid, riepen demonstranten woensdag om een tweede revolutie.

Veel mensen houden de gematigd islamistische regeringspartij Ennahda verantwoordelijk voor de dood van Belaid. Ze koelden hun woede op gebouwen van de partij.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - 0.0%