Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Minister boos om initiatief NPD-verbod

26 FEB 2013

BERLIJN - Minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich heeft niet namens het Duitse kabinet gesproken toen hij maandag een verbodsprocedure tegen de extreem rechtse NPD aankondigde. Dit zei minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger dinsdag tegen weekblad Der Spiegel.

De Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.
De Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.
Foto: AFP

De liberale bewindsvrouw is dan ook 'geërgerd' over het optreden van de christendemocratische collega-minister. Zij wil dat Friedrich eerst evalueert of een nieuwe poging de NPD te verbieden kans maakt. Anders dreigt een nieuwe 'triomf' voor de neonazi's zoals in 2003, toen het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe weigerde de NPD te verbieden.

De hoogste Duitse rechters vielen toen over het feit dat de Duitse geheime dienst de NPD-gelederen op hoog niveau had geïnfiltreerd. De staat had als het ware zelf de feiten mede gecreëerd die aanleiding moesten zijn voor het verbod. Het hof wilde ervoor waken het te makkelijk te maken een politieke partij te verbieden, na de slechte ervaringen van de Hitlertijd.

Sinds de mislukte 'verbodspoging' bleef het onderwerp de gemoederen bezighouden. Veel Duitsers spreken er schande van dat een partij met nazigedachtengoed is toegestaan. Maar de geheime dienst zegt dat hij om veiligheidsredenen niet kan afzien van infiltratie, wat een voorwaarde zou zijn voor het slagen van een nieuwe poging.

De Bondsraad, de Eerste Kamer van het parlement waarin de regeringen van de deelstaten zijn vertegenwoordigd, stemde er in december met grote meerderheid voor om een nieuw verzoek in te dienen in Karlsruhe. De centrumrechtse coalitie van bondskanselier Merkel tobt met de vraag of de regering zich daarbij moet aansluiten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.0 °C
N2
Beurs AEX
AEX 516.16
+ / - -0.67%