Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Formatie Italië wordt zaak van lange adem

26 FEB 2013

ROME - Het zal nog weken duren voordat er in de Italiaanse kabinetsformatie spijkers met koppen worden geslagen. President Giorgio Napolitano, die het voortouw zal nemen in de formele fase, vertrok dinsdag naar Duitsland voor een driedaags staatsbezoek.

Foto: AFP

In de eerste fase na de verkiezingen kunnen partijen informeel bij elkaar sonderen of zij met elkaar overweg kunnen. De leider van het grootste blok in de Kamer, de oud-communist Pier Luigi Bersani, neemt daartoe het initiatief.

De formele fase van de formatie begint pas zodra het staatshoofd de voorzitters van Kamer en Senaat heeft geconsulteerd, zoals ook in Nederland voorheen gebruikelijk was. In Italië consulteert het staatshoofd echter niet de zittende voorzitters van beide Kamers, zoals vroeger in Nederland, maar de nieuwe, die eerst nog gekozen moeten worden.

Dat wordt door het ingewikkelde kiesstelsel en de politieke verdeeldheid nog een hele klus. Politici die in meerdere kieskringen zijn gekozen, moeten kiezen aan welke achterban zij zichzelf verbinden; daardoor krijgen andere kandidaten van de kieslijsten alsnog een plek. Kamer en Senaat in de nieuwe samenstelling komen op 15 maart voor het eerst bij elkaar. De krant la Repubblica verwacht dat de verkiezing van een voorzitter van de diep verdeelde Senaat het maximale aantal van vier stemrondes in beslag zal nemen, die uiterlijk op 20 maart zullen worden afgerond.

Dan kan Napolitano de gebruikelijke adviseurs ontvangen in de volgorde volgens het ongeschreven staatsrecht: voorzitters van Senaat en Kamer, zijn nog in leven zijnde voorgangers (op dit moment alleen Carlo Azeglio Ciampi) en de leiders van de politieke groeperingen. Dan zal moeten blijken of er na de informele fase van de formatie al duidelijkheid is ontstaan over de vraag wie als informateur of als formateur moet worden aangewezen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%