Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Dode paarden gevonden in Roemeens meer

26 FEB 2013

GALATI - In een groot meer vlakbij de Roemeense stad Galati zijn ruim 100 dode paarden gevonden. Dat is de voorlopige eerste telling van de Roemeense veterinaire dienst, in samenwerking met de Duitse dierenbeschermingsorganisatie Vier Pfoten. Daarover berichtte dinsdag de Roemeense nieuwszender Antena 3.

Foto: Antena 3

Vier Pfoten denkt dat de paarden zijn afgemaakt voor illegaal gebruik in rundvleesproducten. Omwonenden van het meer schakelden journalisten in, toen zij bij het meer tal van restanten van paarden vonden, voornamelijk benen en hoofden. Politie en brandweer stuitten op andere plaatsen rond het meer en in het water op complete paarden, die nog maar net waren gedood. In de buurt is geen slachthuis voor paarden.

In heel Europa is ophef ontstaan omdat blijkt dat in veel producten, zoals lasagne, stiekem paardenvlees zit. Vorige week werd duidelijk dat een groot slachthuis in centraal-Roemenië paardenvlees inkocht om het weer als rundvlees te verkopen.

Volgens Vier Pfoten zijn er in heel Roemenië mensen actief die paarden opkopen en ze ergens stallen. Als de tijd rijp is, worden ze geslacht. „Wij denken dat door het lasagneschandaal de grond onder hun voeten te heet is geworden nu het vleesschandaal heel Europa bezighoudt”, zei een woordvoerder.

Enkele dagen geleden werden elders in Roemenië ook op een afgelegen plek buiten een dorp slachtafval, botten en schedels van paarden aangetroffen. Ook in dat gebied bestond geen slachthuis met vergunning voor het slachten van paarden, waardoor het waarschijnlijk om een storting van een illegale slachterij gaat.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.97
+ / - -0.09%