Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bersani: Wij hebben niet gewonnen

26 FEB 2013

ROME - „Wij hebben niet gewonnen.” Dit zei de centrumlinkse leider in Italië, Pier Luigi Bersani, dinsdag tijdens zijn eerste optreden voor de pers sinds de verkiezingsnacht.

Foto: AFP

Zijn PD en haar bondgenoten hebben niet de meerderheid in beide kamers van het parlement behaald, waar op was gehoopt. Bersani neemt met „nederigheid” kennis van de verkiezingsuitslag. Hij zal nu niet proberen via achterkamertjespolitiek aan de nodige meerderheid te komen, maar via open voorstellen waar andere partijen zich achter kunnen scharen. Daartoe behoren een staatshervorming, een economisch beleid vooral gericht op werklozen en economisch zwakkeren en de terugkeer van 'moraliteit' in de politiek.

Volgens Bersani toont de verkiezingsuitslag aan dat het volk een politiek die alleen gebaseerd is op een streng bezuinigingsbeleid, niet accepteert. „Dit is niet alleen een Italiaans thema. Deze klok zal luiden in heel Europa”, aldus Bersani. De oud-communist wil dan ook dat de nieuwe Italiaanse regering daadkrachtig het voortouw neemt voor een Europees werkgelegenheidsbeleid.

Ongeveer een kwart van de Italianen stemde zondag en maandag op de komiek Beppe Grillo die wil dat Italië uit de euro stapt. Volgens Bersani zou het een „ramp” zijn als Rome de Europese eenheidsmunt vaarwel zegt.

Er waren geruchten dat Bersani na de teleurstellende verkiezingsuitslag zou opstappen als leider van de Democratische Partij (PD). Maar hij wil „het schip niet verlaten” op dit „dramatische moment” voor Italië, de „ernstigste situatie sinds de Tweede Wereldoorlog”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.8 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%