Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Overleg over nucleair programma Iran hervat

26 FEB 2013

ALMATY - Na een onderbreking van 8 maanden is dinsdag het overleg over het omstreden Iraanse nucleaire programma hervat. De vertegenwoordigers van de P5+1 (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland) kwamen met nieuwe voorstellen naar de Kazachse hoofdstad Almaty.

Foto: Reuters

Volgens Iraanse media gaat het om een versoepeling van de sancties voor de goud- en oliehandel en de bankensector in ruil voor tegemoetkomingen van de kant van Teheran. Het Westen is bezorgd dat Iran probeert een atoombom te bouwen.

Na afloop van de eerste gespreksronde zei een woordvoerder van EU-chef Catherine Ashton dat de bijeenkomst nuttig is geweest, zonder daar een nadere toelichting over te geven. Ashton treedt op al contactpersoon tussen de zes grootmachten en Iran.

De gesprekken gaan woensdag verder. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat er snel een doorbraak komt.

De Duitse minister Guido Westerwelle van Buitenlandse Zaken deed vanuit Berlijn een beroep op de regering in Teheran om de kans op een diplomatieke oplossing te benutten. Nucleaire wapens in handen van Iran zijn niet alleen bedreiging voor de regio, en in het bijzonder Israël, maar voor de hele wereld, aldus de bewindsman.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%