Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Nucleaire gesprekken Iran verder in Istanbul

27 FEB 2013

MOSKOU/ ALMATY - De onderhandelingen over het omstreden Iraanse nucleaire programma in het Kazachse Almaty zijn woensdag beëindigd. De gesprekken gaan verder in Istanbul met een bijeenkomst van experts, meldde de Iraanse staatstelevisie Press TV.

In Istanbul zullen de experts vooral technische details bespreken, zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov. Daarna zijn weer nieuwe onderhandelingen gepland in Almaty op 5 en 6 april.

Ryabkov zei dat de zes mogendheden Iran hadden aangeboden de sancties te verlichten als het land gedeeltelijk stopt met de verrijking van uranium in de ondergrondse Fordow-fabriek. Het Westen verdenkt Iran ervan hier te werken aan een nucleair wapenprogramma.

Iran noemde de besprekingen met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland „een positieve stap”. De Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili zei dat de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Rusland en China hebben geprobeerd om „dichter bij ons standpunt” te komen.

De hoop op een doorbraak in de al 10 jaar durende impasse rond het Iraanse nucleaire programma werd eerder woensdag door Russische media al snel de kop ingedrukt. Volgens een bron dicht bij de onderhandelingen was er geen duidelijke vooruitgang geboekt, meldde het Russische persbureau Interfax. „De indruk bestaat dat de sfeer niet erg goed is”, citeerde Interfax deze bron kort voor beëindiging van de gesprekken.

In Almaty was dinsdag een nieuwe gespreksronde begonnen met Iran na een onderbreking van 8 maanden.

15.0 °C
N4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 450.94
+ / - +0.41%