Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Occupy-inspirator Hessel (95) overleden

27 FEB 2013

PARIJS - De Franse-Duitse schrijver, activist en overlever van de nazi-kampen Stéphane Hessel is woensdag op 95-jarige leeftijd overleden. Hessel was tot op zeer hoge leeftijd actief. In 2010 verscheen zijn politieke pamflet Indignez-vous!, waarvan miljoenen exemplaren zijn verkocht over de hele wereld.

Foto: Reuters

Grote Spaanse protesten tegen het verschil tussen arm en rijk en corruptie in 2011 waren deels geïnspireerd door het pamflet. De demonstranten noemden zich naar de titel van het werkje Los Indignados. De Spaanse protesten waren op hun beurt de inspiratie voor betogingen in de hele wereld, onder meer de Occupy Wall Street-beweging.

Het pamflet (in het Nederlands vertaald als Neem het niet!) gaat onder meer over de dictatuur van het geld en de behandeling van immigranten in Europa en de onderdrukking van de Palestijnen. De oud-verzetsstrijder, die ook bijdroeg aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, riep in het boekje op tot een nieuwe vorm van verzet tegen het onrecht in de moderne wereld.

Hessel kwam in 1917 in Berlijn ter wereld en verhuisde in de jaren 20 met zijn moeder en Joodse vader naar Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief bij het Franse verzet en belandde hij onder meer in het Duitse concentratiekamp Buchenwald. Na de oorlog was hij diplomaat en zette hij zich tot op hoge leeftijd in voor mensenrechten en sociale gelijkheid en tegen onverschilligheid over onrecht onder jongeren.

Zijn boodschap sloeg ook in Nederland aan. Van Neem het niet! werden binnen een maand na verschijning 15.000 exemplaren verkocht. In Nederland zijn van van de hand van Hessel ook de pamfletten Doe er iets aan! en De weg van de hoop verschenen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.37
+ / - -0.05%