Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Ook paard in knakworsten

Paardenvlees in gehaktballen en knakworsten Ikea

27 FEB 2013

STOCKHOLM - In de gehaktballen van Ikea-leverancier Dafgard is toch paardenvlees aangetroffen. Dit heeft de Zweedse keuringsdienst van waren geconstateerd, aldus de krant Aftonbladet woensdag. In de balletjes zat 1 tot 10 procent paardenvlees. De knakworsten worden ook door de meubelgigant teruggehaald. Ook daar zit paardenvlees in.

Foto: Ronald Bakker

Dinsdag had Dafgard nog op basis van eigen tests gemeld dat de gehaktballen van het bedrijf de afgelopen 3 weken paardenvleesvrij zijn geweest. Daar komt de directeur nu op terug. Uit voorzorg heeft hij nog zes andere producten uit de handel genomen. „We hebben die producten, waaronder een lasagne, nog niet kunnen testen”, zegt Dafgard.

Tot nu toe heeft Dafgard naar eigen zeggen meer dan 500 DNA-testen op zijn producten uitgevoerd. De directeur zegt zich „bedrogen” te voelen door een Europese toeleverancier, maar wil niet zeggen welke. Dafgard stapt naar de politie vanwege „de criminele daad”.

Woensdag stopte ook het Zweedse Axfood met de verkoop van een aantal van zijn producten, omdat er paardenvlees in bleek te zitten. Dat vlees kwam, via een Zweedse toeleverancier in Malmö, uit Ierland. Meubelgigant Ikea heeft zijn gehaktballen in Nederland en 23 andere landen uit voorzorg uit de handel genomen.

Een Ikea-woordvoerder in Nederland zegt dat Dafgard geen leverancier is voor de Nederlandse vestigingen. Hij verwacht de resultaten van het Nederlandse onderzoek niet voor het eind van deze week.

Het hoofdkantoor in Zweden heeft inmiddels ook aanwijzingen dat in worstjes van het concern paardenvlees kan zitten. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CBS. De worstjes worden in Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Ierland en Portugal uit de verkoop gehaald. Ikea in Nederland heeft deze worstjes niet in het assortiment, aldus de Nederlandse woordvoerder.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
10.1 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 469.23
+ / - +0.55%