Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Grillo weigert vertrouwen aan Bersani

27 FEB 2013

ROME - De komiek Beppe Grillo weigert in het parlement zijn vertrouwen te geven aan Pier Luigi Bersani. Dit zei Grillo woensdag nadat de centrumlinkse leider had gezinspeeld op een regering met gedoogsteun van Grillo's Beweging 5 Sterren (M5S). Grillo noemde Bersani in een reactie daarop een „politieke stalker” die de M5S lastigvalt met „onoorbare voorstellen”, aldus persbureau ANSA.

Foto: Wikicommons

Zonder vertrouwensstemming in Kamer en Senaat kan een nieuwe regering in Italië niet aan de slag. Maar Grillo wil in het parlement hooguit instemmen met afzonderlijke wetten die het M5S-programma weerspiegelen.

Bersani kreeg bij de verkiezingen zondag en maandag een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat. De gedoogcontructie leek een uitweg uit de impasse. „De M5S moet medeverantwoordelijkheid nemen; het is ook hun land”, aldus Bersani. Maar volgens Grillo is Bersani een „sprekende dode” die maar beter naar huis kan gaan.

De verkiezingsperikelen beginnen nu ook het officiële bezoek van president Giorgio Napolitano aan Duitsland te overschaduwen. Het hoogbejaarde staatshoofd zegde woensdag een gepland diner met SPD-kanselierskandidaat Peer Steinbrück af. De sociaaldemocraat had dinsdag gezegd dat hij geschokt was dat „twee clowns” de verkiezingen hadden gewonnen. Behalve op Grillo doelde hij op Silvio Berlusconi. Steinbrück noemde die centrumrechtse leider een „clown met een bijzondere testosteronaandrijving”.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
4.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 462.24
+ / - +0.64%