Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Grillo weigert vertrouwen aan Bersani

27 FEB 2013

ROME - De komiek Beppe Grillo weigert in het parlement zijn vertrouwen te geven aan Pier Luigi Bersani. Dit zei Grillo woensdag nadat de centrumlinkse leider had gezinspeeld op een regering met gedoogsteun van Grillo's Beweging 5 Sterren (M5S). Grillo noemde Bersani in een reactie daarop een „politieke stalker” die de M5S lastigvalt met „onoorbare voorstellen”, aldus persbureau ANSA.

Foto: Wikicommons

Zonder vertrouwensstemming in Kamer en Senaat kan een nieuwe regering in Italië niet aan de slag. Maar Grillo wil in het parlement hooguit instemmen met afzonderlijke wetten die het M5S-programma weerspiegelen.

Bersani kreeg bij de verkiezingen zondag en maandag een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat. De gedoogcontructie leek een uitweg uit de impasse. „De M5S moet medeverantwoordelijkheid nemen; het is ook hun land”, aldus Bersani. Maar volgens Grillo is Bersani een „sprekende dode” die maar beter naar huis kan gaan.

De verkiezingsperikelen beginnen nu ook het officiële bezoek van president Giorgio Napolitano aan Duitsland te overschaduwen. Het hoogbejaarde staatshoofd zegde woensdag een gepland diner met SPD-kanselierskandidaat Peer Steinbrück af. De sociaaldemocraat had dinsdag gezegd dat hij geschokt was dat „twee clowns” de verkiezingen hadden gewonnen. Behalve op Grillo doelde hij op Silvio Berlusconi. Steinbrück noemde die centrumrechtse leider een „clown met een bijzondere testosteronaandrijving”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%