Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zwitserland zet mes in bonussen

03 MRT 2013

l;RICH - Miljoenenbeloningen voor topmanagers lijken verleden tijd in Zwitserland. Een overweldigende meerderheid van de Zwitsers stemde zondag in een referendum voor strengere regels voor bonussen en vertrekpremies.

Foto: AFP

Bijna zeven van de tien Zwitsers spraken zich uit voor strengere regels. Het is één van de hoogste goedkeuringspercentages ooit in Zwitserland, dat bekendstaat om zijn referenda.

Aandeelhouders krijgen de macht om hun veto uit te spreken over hoge beloningen voor managers. Gouden handdrukken en aannamepremies waarmee miljoenen euro's zijn gemoeid, moeten zelfs geheel tot het verleden gaan behoren.

Zwitserland krijgt daarmee een van de strengste wetten voor de beloningen van topmanagers. De regels gaan gelden voor alle Zwitserse beursgenoteerde bedrijven.

Het referendum kreeg een steuntje in de rug door enkele grote 'beloningsschandalen' in Zwitserland. Zo zou de bonuscultuur bij de Zwitserse bank UBS de schuld zijn van risicovolle investeringen, die het concern in grote problemen brachten. Ook ontstond onlangs volkswoede over een vertrekpremie van liefst 60 miljoen euro voor topman Daniel Vasella bij het farmaceutisch bedrijf Novartis.

Het referendum was een initiatief van Thomas Minder, zelf zakenman. Hij wijt de financiële crisis aan de bonuscultuur. Volgens Minder helpen de nieuwe regels om „de cultuur van kortetermijndenken” tegen te gaan. „Dit is een duidelijk signaal van de afstand tussen de mensen en de gevestigde politieke orde en het bedrijfsleven”, zei hij over de uitslag.

De zakenman concludeert dat een grote campagne van het bedrijfsleven tegen de nieuwe beloningsregels averechts heeft uitgepakt. De lobbygroep Economiesuisse gaf miljoenen Zwitserse franken uit om mensen tegen te laten stemmen. De lobby waarschuwde dat bedrijven Zwitserland zouden mijden en 'talenten' op de vlucht zouden slaan.

Een groep activistische aandeelhouders is echter juist blij met het aan banden leggen van de megabeloningen „We zijn ervan overtuigd dat het electoraat Zwitserland heeft versterkt als plaats om zaken te doen, doordat de rechten van de aandeelhouders zijn versterkt”, aldus de vereniging Actares.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.94
+ / - +0.05%