Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Zwitserland weert Nederlanders

24 APR 2013

BERN - Zwitserland weert de toestroom van immigranten uit Nederland en 16 andere 'oude' EU-landen. De regering in Bern besloot woensdag tot het gebruik van de zogeheten „ventielclausule”. Het aantal nieuwe langdurige verblijfsvergunningen voor mensen uit de oude EU-landen wordt beperkt tot maximaal 53.700 per jaar. Het aantal migranten uit nieuwe EU-landen in Oost-Europa was eerder al beperkt tot 2180 per jaar.

Foto: Croci & du Fresne

De regering wil haar immigratiebeleid op een „economisch en maatschappelijk goed verteerbare” manier vormgeven. Menig Zwitser klaagt over de vele Duitsers in het land. Die maken goede kansen op de arbeidsmarkt, omdat zij meestal beter Hoogduits spreken dan de Zwitsers.

De EU reageerde woensdag teleurgesteld op het besluit van de Zwitsers. „De EU kent een grote betekenis toe aan het vrije verkeer van personen in de totale context van de betrekkingen met Zwitserland”, aldus buitenlandcoördinator Catherine Ashton.

Italianen en Duitsers vormen de grootste groepen buitenlanders in Zwitserland. Italianen maken zich niet geliefd door voor hetzelfde werk minder geld te vragen dan Zwitsers. Duitsers worden in Zwitserland vaak arrogant gevonden, omdat zij wat directer praten dan de eedgenoten. Ook lachen Duitsers Zwitsers uit voor hun rare taalgebruik, als zij bijvoorbeeld Traktandenliste zeggen in plaats vanTagesordnung(agenda).

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
7.3 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 469.77
+ / - +0.66%