Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kunstvideo: hond wordt in stukken gehakt

16 MEI 2013

GENT - Wie al misselijk wordt van de opgezette dieren van de omstreden Nederlandse kunstenaar Tinkebell, moet vooral niet naar Gent gaan. In het SMAK-museum daar is dezer dagen een overzichtstentoonstelling te zien van de Belgische videokunstenaar Koen Theys. Een van de onderdelen: een video waarin Theys een Duitse herder met een bijl aan stukken hakt. Het regent verontwaardigde reacties.

Foto: TLG

Op de zwart-wit beelden is te zien hoe Theys met een hondenmasker op als een bezetene inhakt op de Duitse herder. De hond is weliswaar al dood, maar toch. Op een ander filmpje zien we een baby liggen tussen twee afgehakte hondenkoppen. Theys maakte het werk 30 jaar gelden als afstudeerproject voor de kunstacademie van Gent. Zijn begeleiders waren er zo door geschokt, dat ze hem van school schopten.

Ook nu nog gaat de ‘kunst’ veel mensen te ver. Op het blog van het museum zijn de geschokte reacties dan ook niet van de lucht, meldt het Nieuwsblad. ‘Dierenbeul’ en ‘rijp voor het gesticht’ zijn enkele van de kwalificaties die de kunstenaar ten deel vallen. Iemand anders schrijft: ,,Koen Theys hoort niet thuis in een museum, maar tussen Dutroux en Kim De Gelder.” Een enkele bezoeker heeft de tentoonstelling al misselijk moeten verlaten en één iemand vroeg met succes zijn geld terug bij de directie.

De bewuste beelden zijn hier op de site van Koen Theys te zien. Maar direnliefhebbers en mensen met een zwakke maag kunnen beter niet kijken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%