Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam

€14 biljoen in belastingparadijzen

22 MEI 2013

Maar liefst veertien biljoen euro zit verstopt in belastingparadijzen, waarvan tweederde gelinkt is aan de Europese Unie.

Oxfam stelt dat het totale bedrag genoeg is om de extreme armoede wereldwijd maar liefst twee keer uit te roeien. Volgens de hulporganisatie moeten de EU-leiders - die elkaar vandaag in Brussel ontmoeten voor een speciale EU-top over belastingfraude - onmiddellijk actie ondernemen om de belastingontwijking te stoppen.

Onacceptabel

Commissievoorzitter Barroso noemt het astronomische bedrag onacceptabel: "Voor Europa's burgers komt de crisis hard aan. Zij betalen hun belasting gewoon, terwijl multinationals via allerlei constructies de fiscus te slim af zijn."

Oxfam schat dat vermogende individuen minstens veertien biljoen euro verborgen houden in belastingparadijzen wereldwijd.

De aanvallen op ’belastingparadijs’ Nederland leiden tot grote onrust bij buitenlandse bedrijven die in ons land gevestigd zijn. Zij denken er serieus over na om te vluchten naar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk (VK), dat hard aan de weg timmert om fiscaal gezien de meest gunstige plek van Europa te worden.

Verlies van €120 miljard

Wereldwijd betekent dit voor overheden een verlies van meer dan 120 miljard euro aan belastinginkomsten. In tijden dat gewone burgers in zowel rijke als arme landen lijden onder bezuinigingen door nationale begrotingstekorten, kan dit geld goed van pas komen voor openbare diensten zoals gezondheid en onderwijs.

Natalia Alonso, het hoofd van Oxfam EU vind het schandalig dat de overheden zoveel geld onbelast laten. "De meeste overheden beweren dat ze geen alternatief hebben en snijden in de overheidsuitgaven en ontwikkelingshulp." Oxfam stelt ook dat tweederde van de globale verborgen rijkdom, meer dan 9,5 biljoen euro, verborgen zit in belastingparadijzen die aan de Europese Unie gelinkt kunnen worden, zoals Luxemburg, Andorra of Malta. Meer dan de helft van die 9,5 biljoen euro komt uit het Verenigd Koninkrijk.

"Europese leiders hebben zeker geen excuus om geen actie te ondernemen als je naar de hoeveelheid geld kijkt die onder hun neuzen verborgen zit in de belastingparadijzen waarvoor zij verantwoordelijk zijn", zegt Alonso. "De EU moet een publieke zwarte lijst met belastingparadijzen opstellen."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%