Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Ruimtestation ISS krijgt 3D-printer

31 MEI 2013

HOUSTON - Het internationale ruimtestation ISS krijgt volgend jaar een eigen 3D-printer. Als de proef slaagt en de techniek in de ruimte blijkt te werken, kan de bemanning straks zelf onderdelen en gereedschap printen. Dan hoeven er minder bevoorradingsmissies te worden uitgevoerd en gaan de kosten omlaag.

Foto: AFP

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het experiment vrijdag naar buiten gebracht. „Nu de NASA verder de ruimte in gaat, voor het bijsturen van een asteroïde of een bemande reis naar Mars, hebben we baanbrekende technologie nodig om gewicht en omvang van de lading terug te brengen. In de toekomst kunnen astronauten misschien de onderdelen die ze nodig hebben, printen terwijl ze in de ruimte zijn”, legde NASA-topman Charles Bolden uit.

De 3D-printers kunnen op den duur misschien ook worden gebruikt om een kolonie op Mars te bouwen. Huizen en laboratoria kunnen dan ter plekke worden geprint, met behulp van grondstoffen van Mars.

De printer wordt gemaakt door het bedrijf Made in Space. Dat is de techniek sinds 2011 aan het uittesten tijdens zogeheten paraboolvluchten. Doordat de vliegtuigen snel stijgen en dalen, wordt alles en iedereen aan boord kort gewichtloos.

In het najaar van 2014 moet de 3D-printer naar het ISS worden gebracht.

15.7 °C
NNW2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 447.87
+ / - -0.87%