Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ruimtestation ISS krijgt 3D-printer

31 MEI 2013

HOUSTON - Het internationale ruimtestation ISS krijgt volgend jaar een eigen 3D-printer. Als de proef slaagt en de techniek in de ruimte blijkt te werken, kan de bemanning straks zelf onderdelen en gereedschap printen. Dan hoeven er minder bevoorradingsmissies te worden uitgevoerd en gaan de kosten omlaag.

Foto: AFP

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het experiment vrijdag naar buiten gebracht. „Nu de NASA verder de ruimte in gaat, voor het bijsturen van een asteroïde of een bemande reis naar Mars, hebben we baanbrekende technologie nodig om gewicht en omvang van de lading terug te brengen. In de toekomst kunnen astronauten misschien de onderdelen die ze nodig hebben, printen terwijl ze in de ruimte zijn”, legde NASA-topman Charles Bolden uit.

De 3D-printers kunnen op den duur misschien ook worden gebruikt om een kolonie op Mars te bouwen. Huizen en laboratoria kunnen dan ter plekke worden geprint, met behulp van grondstoffen van Mars.

De printer wordt gemaakt door het bedrijf Made in Space. Dat is de techniek sinds 2011 aan het uittesten tijdens zogeheten paraboolvluchten. Doordat de vliegtuigen snel stijgen en dalen, wordt alles en iedereen aan boord kort gewichtloos.

In het najaar van 2014 moet de 3D-printer naar het ISS worden gebracht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%