Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vermisten door overstromingen in Duitsland

02 JUN 2013

BERLIJN - Grote delen van Centraal-Europa hebben te kampen met overstromingen als gevolg van overvloedige regenval. In Oostenrijk en in Tsjechië zijn in totaal twee doden gevallen; in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië worden in totaal zeven mensen vermist.

... ook de Donau is door de aanhoudende regenval flink buiten zijn oevers getreden...
... ook de Donau is door de aanhoudende regenval flink buiten zijn oevers getreden...
Foto: EPA

In de Oostenrijkse plaats Sankt Johann bij Salzburg kwam een reddingswerker om het leven door een aardverschuiving, die was veroorzaakt door de overvloedige neerslag. In dezelfde deelstaat worden twee mensen vermist, die zijn meegesleurd door het water. Op sommige plaatsen in de Alpenrepubliek is een hoeveelheid regen gevallen die normaal in 2 maanden valt.

Grote delen van Duitsland worden geteisterd door overstromingen. In de drierivierenstad Passau in Beieren staat al een deel van de historische binnenstad blank en dreigt na dagenlange permanente regenval de „vloed van de eeuw”. In de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg worden twee mensen vermist. Zij zijn waarschijnlijk meegesleurd door de rivier de Echaz.

De autoriteiten verwachten dat de scheepvaart op een steeds groter gedeelte van de Rijn zal moeten worden gestremd. Voor Nederland verwacht Rijkswaterstaat vooralsnog geen ernstige gevolgen voor de scheepvaart.

Ook het wegverkeer heeft last van de regen. De autosnelweg A8, van het Zuid-Duitse München naar het Oostenrijkse Salzburg, is in beide richtingen geheel afgesloten door overstromingen. Ten zuidwesten van Salzburg zijn veel plaatsen niet meer bereikbaar door overstromingen en/of aardverschuivingen, inclusief Zell am See en Kaprun. Het treinverkeer is in Oostenrijk op veel plaatsen tot stilstand gekomen.

Ook Tsjechië kamp met flinke wateroverlast. Het wassende water heeft inmiddels één leven geëist; van een vrouw in Praag wier huis instortte door de drassige ondergrond. Drie watersporters worden vermist bij twee rivieren in de landstreek Bohemen. De politie moest een zoektocht staken door het hoge waterpeil. Hevige regenval heeft eveneens het peil van de Moldau, de langste rivier van Tsjechië, flink doen stijgen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%