Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Honderden doden aanval zenuwgas Syrië'

21 AUG 2013

DAMASCUS - Door aanvallen met zenuwgas zijn woensdag in Syrië volgens activisten honderden doden gevallen. De aanvallen vonden plaats bij de hoofdstad Damascus. Onder de meer dan tweehonderd doden zouden vrouwen en kinderen zijn.

Het was niet onmiddellijk mogelijk om de beweringen onafhankelijk te controleren. Als ze op waarheid berusten, is de aanval veruit de dodelijkste gifgasaanval tot nu toe in Syrië.

Volgens de activisten schoot het leger van president Bashar al-Assad raketten met de chemische wapens af op onder meer Ain Tarma, Zamalka en Jobar. Die buitenwijken zijn in handen van rebellen.

De Syrische regering heeft de beschuldigingen tegengesproken. De staatstelevisie meldde dat de beweringen „geen enkele waarheid” bevatten.

Op beelden gepubliceerd op internet is volgens de activisten te zien hoe slachtoffers van de aanval in provisorische hospitaals worden behandeld. Of de beelden authentiek zijn, is niet bekend.

Een team van VN-inspecteurs is zondag in Syrië aangekomen. Ze gaan eerdere beschuldigingen van aanvallen met chemische wapens onderzoeken. De strijdende partijen in Syrië beschuldigen elkaar van het gebruik ervan.

Onder de inspecteurs bevindt zich ook een aantal wapenexperts van de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.8
+ / - +0.6%