Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Brussel verhoogt druk op VS wegens spionage

24 SEP 2013

BRUSSEL - Brussel verhoogt de druk op de Amerikanen in de affaire over het bespioneren van Europese bankgegevens door de Verenigde Staten. De Europese Commissie liet dinsdag doorschemeren eventueel een bepaald verdrag met de VS op te schorten.

Foto: TOALA OLIVARES, CRIS

Als de aantijgingen waar blijken te zijn, betekenen zij een schending van het verdrag, benadrukte Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. Ze zei dat ze ontevreden is over de informatie en de verklaringen die ze tot nu toe van de Amerikanen kreeg.

Bij het verdrag gaat het om de overeenkomst die de EU en de VS sloten over de internationale betaaloperator Swift, die vanuit België het betalingsverkeer van ruim 10.000 banken, andere financiële instellingen en bedrijven regelt. Onder strikte voorwaarden mogen de VS bepaalde gegevens inzien in de strijd tegen het internationaal terrorisme.

Media meldden echter dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA stiekem en systematisch het betalingsverkeer zou nagaan. Swift zelf zegt geen bewijs te hebben dat er ooit ongeoorloofde toegang is geweest tot het netwerk of data van het bedrijf.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%