Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Half miljard aan bonussen bij RBS'

01 DEC 2013

LONDEN - De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) keert dit jaar naar verwachting een half miljard pond (ruim 600 miljoen euro) aan bonussen uit, ondanks miljardenverliezen die waarschijnlijk worden geleden. Dat meldde het zondagsblad The Sunday Times, zonder te vermelden waar het de informatie vandaan heeft.

Foto: AFP

Volgens The Sunday Times wakkert RBS, voor 82 procent staatseigendom, de discussie over beloningen in de financiële sector hiermee verder aan. De krant wijst daarbij ook op een reeks schandalen rond de bank. Vorige week verscheen een rapport waarin staat dat RBS opzettelijk gezonde Britse bedrijven failliet heeft laten gaan om daar zelf aan te verdienen.

De Britse financiële toezichthouder FCA (Financial Conduct Authority) kondigde vrijdag een onderzoek aan naar die aantijgingen. RBS ligt al langer onder vuur omdat de bank te weinig kredieten zou verstrekken aan het midden- en kleinbedrijf en daarmee het herstel van de Britse economie zou tegenwerken.

RBS moest in 2008 met tientallen miljarden aan belastinggeld op de been worden gehouden. De bank, die een jaar eerder de internationale zakenbanktak van ABN Amro had overgenomen, was in grote problemen gekomen door riskante investeringen in aan de Amerikaanse hypotheekmarkt gekoppelde beleggingsproducten.

Bonusplafond

Het bedrag dat RBS uitkeert, komt wel op een heel gevoelig moment naar buiten. Afgelopen vrijdag maakte de Europese Bankenautoriteit (EBA) bekend dat Londen nog het financieel centrum is met de meeste grootverdieneners.

Van de in totaal ruim 3500 bankiers die in Europa in 2012 meer dan 1 miljoen euro verdienden, bevonden zich ruim 2700 in Groot-Brittannië. Dat is een stijging van zo'n 11 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

De bonussen zijn ruim boven de nieuwe Europese norm, waarbij bankiers een maximale bonus van 100% van het jaarsalaris zit. In uitzonderlijke gevallen is een bonus van twee keer een jaarsalaris mogelijk. De Britse minister van Financiën maakte al bekend naar het Europees Hof te stappen om het bonusplafond aan te vechten.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%