Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Krim scheidt zich af

06 MRT 2014

De regering van de Krim, een autonoom deel van Oekraïne, heeft zich donderdag per decreet aangesloten bij Rusland. De lokale machthebbers hadden juist daarvoor nog een vervroegd referendum aangekondigd over de toekomst van de Krim. Of die volksraadpleging over afscheiding van Oekraïne er nu komt, is niet duidelijk.

Foto: Reuters

De Oekraïense regering in Kiev keurde de stap streng af. Premier Arseni Jatsenjoek noemde de afscheiding illegaal. De regering op de Krim verklaarde dat Oekraïense militairen op het schiereiland als „bezetters“ werden beschouwd. De Russen zijn de enige legitieme militairen.

De Amerikaanse president Barack Obama besloot donderdag dat mensen die de „territoriale integriteit” van Oekraïne bedreigen, de Verenigde Staten niet meer in mogen. Ook kunnen hun tegoeden worden bevroren. Eerder bevroor de EU al tegoeden van 18 Oekraïners, onder wie de verdreven president Viktor Janoekovitsj.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei in een reactie dat de nieuwe sancties „extra druk” zetten in de huidige crisissituatie en „niet constructief” zijn. Hij zei dit in Rome na overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

In Brussel is donderdag de Europese top over de Krimcrisis begonnen. De EU leek bij de start verdeeld over sancties tegen Rusland en zal waarschijnlijk ook niet over concrete sancties besluiten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.9
+ / - +0.05%