Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Redactie Illustratie/De Telegraaf

EU: minder afhankelijk van Russisch gas

21 MRT 2014

BRUSSEL - De Europese Unie moet minder afhankelijk worden van Russisch gas. De regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen willen voor de zomer een uitgewerkt plan van de Europese Commissie over hoe de Europese energiemarkt minder kan steunen op Rusland. Dat werd besloten op hun tweedaags topoverleg in Brussel, zo maakte EU-president Herman Van Rompuy vrijdag bekend.

Door de crisis in Oekraïne is het debat over Europa's energievoorziening weer actueel. Rusland is de grootste leverancier van gas en olie aan Europa. Russisch gas moet via pijpleidingen onder meer door Oekraïne om in Europa te geraken. De EU heeft sancties ingesteld tegen Moskou en de kans bestaat dat de Russen tegenmaatregelen treffen en bijvoorbeeld de gaskraan dichtdraaien.

Premier Mark Rutte benadrukte de noodzaak om in de Europese Unie meer zekerheid te krijgen over de levering van energie. „We zijn nu nog zeer afhankelijk van anderen. Dat wordt door de huidige situatie met Rusland en Oekraïne onderstreept”, stelde hij.

De EU-leiders zijn er over eens dat de landen zelf hun energieverbruik moeten terugdringen. Daarnaast moeten de EU-lidstaten hun energiemarkten beter aan elkaar koppelen. Dit moet prijzen laten dalen. Ook moet er meer werk gemaakt worden van het zoeken naar alternatieve duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. „De EU is begonnen als een staal- en kolenverbond, nu moeten wij een echte energie-unie worden”, aldus Van Rompuy.

Europa zou ook als een blok moeten kunnen onderhandelen over inkoopprijzen voor gas- en andere energiebronnen. Nu zijn er grote verschillen tussen de prijzen die EU-lidstaten betalen als ze gas of olie inkopen in bijvoorbeeld Rusland.

„Er is een sterk gevoel dat we een nieuwe energiebeleid moeten hebben”, aldus Van Rompuy. Als de EU nu geen actie onderneemt zal het de komende jaren alleen maar afhankelijker worden van anderen voor energie, hield de EU-president voor.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%