Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Mogelijk recordopbrengst schilderij Mondriaan

12 MEI 2014

LONDEN - Het schilderij Compositie met rood, blauw en grijs van Piet Mondriaan komt op 23 juni in Londen onder de hamer. Het veilinghuis Sotheby's schat dat het 17 tot 22 miljoen euro kan opbrengen. Het record voor een kunstwerk van de in Amersfoort geboren kunstenaar (1872-1944) staat op 21,5 miljoen euro. Dat werd in 2009 betaald voor zijn schilderij Compositie met blauw, rood, geel en zwart.

Foto: Sotheby's

Het schilderij Broadway Boogie Woogie, dat Mondriaan in 1923 schilderde, bracht in 2004 op een veiling bij Sotheby's 15 miljoen euro op.

Victory Boogie Woogie

Overigens is de verwachte opbrengst van Compositie met rood, blauw en grijs nog altijd aanzienlijk lager dan de 82 miljoen gulden (37 miljoen euro) die de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit in 1997 betaalde voor Mondriaans onvoltooide schilderij Victory Boogie Woogie. Het fonds kon dat doen door een schenking van De Nederlandsche Bank, die met dat gebaar afscheid wilde nemen van de gulden. Het schilderij hangt in het Gemeentemuseum in Den Haag. De Amerikaanse president Barack Obama bewonderde het daar eind maart aan het einde van de nucleaire top.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%