Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Oekraïne valt Russisch militair konvooi aan'

15 AUG 2014

KIEV - Oekraïense artillerie heeft een „belangrijk” deel van een Russisch militair konvooi vernietigd dat de grens met Oekraïne was overgegaan. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft dat tegen de Britse premier David Cameron gezegd.

Foto: AP

Britse en Russische journalisten meldden gisteren dat een konvooi Russische militaire voertuigen de grens met Oekraïne was overgestoken in een gebied waar separatisten de macht hebben. Rusland heeft dat niet bevestigd.

Wel meldde Rusland vrijdag dat Oekraïense militairen een konvooi met hulpgoederen hebben bestookt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken riep op tot het beëindigen van de vijandelijkheden.

Oekraïne wantrouwt het Russische hulpkonvooi. Rusland steunt de pro-Russische separatisten die zich proberen af te scheiden van Oekraïne. Langs de Oekraïense grens heeft Rusland tienduizenden militairen gestationeerd.

Verontruste reacties na actie Oekraïne

De Franse president Hollande roept de presidenten van beide landen op alle noodzakelijke stappen te zetten om een verergering van het conflict te voorkomen. Ook verlangt hij dat Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne respecteert.

De Verenigde Naties dringen aan op een "onmiddellijke de-escalatie van het conflict". Langs vreedzame weg moet een oplossing worden gezocht, zei de woordvoerder van de volkerenorganisatie.

De Britse premier Cameron waarschuwde Moskou het transport van humanitaire goederen niet te misbruiken om het conflict met Oekraïne te versterken. Hij zei dat na telefonisch overleg met president Porosjenko van Oekraïne.

Overleg over Oekraïne in Berlijn

De minsters van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk voeren zondag in Berlijn overleg over de situatie in het oosten van Oekraïne.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%