Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Oekraïne' drijft wig tussen NAVO en Moskou

31 AUG 2014

BRUSSEL/NEWPORT - De Oekraïnecrisis drijft de NAVO en Rusland uit elkaar. Met de Russische inval in Oekraïne hebben we een compleet nieuwe veiligheidssituatie, stelt NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen. Het Noord-Atlantisch bondgenootschap staat voor een gigantische uitdaging. De NAVO-top op 4 en 5 september in Wales komt dan ook als geroepen.

NAVO-baas Rasmussen
NAVO-baas Rasmussen
Foto: ANP

De NAVO-top was al langer gepland als vervolg op de top in 2012 in Chicago. De actuele Oekraïnecrisis zal de bijeenkomst in Newport domineren, is de verwachting. De opstand van pro-Russische rebellen in Oekraïne, en de Russische inmenging, veroorzaken grote onrust, vooral bij de NAVO-lidstaten in de regio. Enkele NAVO-landen zijn buren van Oekraïne of Rusland. En Oekraïne is dan wel geen NAVO-lid, maar het is wel een officiële partner van het bondgenootschap en de regering in Kiev wil zo snel mogelijk toetreden tot de NAVO.

De militaire alliantie werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht als verdedigingslinie tegen het 'rode gevaar' (de communistische Sovjet-Unie). Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 en het verdwijnen van het IJzeren Gordijn volgde een periode van ontspanning en toenadering. Maar nu staan de NAVO en Moskou plotseling weer lijnrecht tegenover elkaar door de Russische destabilisatie van Oekraïne.

De NAVO moet hervormen om lidstaten beter te kunnen beschermen tegen een mogelijke militaire dreiging uit Rusland, stelt onder anderen de Britse premier David Cameron. Niet alleen hij wil de NAVO-top aangrijpen om de relatie met de Russen ter discussie ter stellen. Bondgenoten die vrezen voor de veiligheid van hun land moeten worden gerustgesteld, de Russische agressie moet worden afgeschrikt, zo vindt hij.

De oproep van Cameron ligt helemaal op de lijn van NAVO-topman Rasmussen. De Deen, die op 1 oktober plaatsmaakt voor de Noor Jens Stoltenberg, bezigt al een tijdje soms ongekend harde taal om Moskou steviger aan te pakken. „We hebben er ruim 20 jaar naar gestreefd een constructieve relatie met Rusland op te bouwen. Maar klaarblijkelijk weigert Rusland ons als partner te zien”, aldus Rasmussen. Als eerste reactie op de Russische bemoeienis met Oekraïne beëindigde de alliantie al alle praktische samenwerking met Moskou, of het nu ging om Afghanistan, contraterrorisme, drugs of piraterij.

De top in Wales houdt een speciale vergadering over Oekraïne met de Oekraïense president Petro Porosjenko. Het gaat dan om meer (financiële) steun van de NAVO voor de hervorming en modernisering van de Oekraïense strijdkrachten, bijvoorbeeld qua opleidingen, communicatie en digitale veiligheid. Ook komen er meer gezamenlijke oefeningen. Als „antwoord op de Russische agressie gaan we nog intensiever met de Oekraïners samenwerken”, verzekert Rasmussen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%