Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Ahmed Merabet
Ahmed Merabet
Foto: Twitter

Op verkeerde moment op verkeerde plek

08 JAN 2015 Martijn Klerks

parijs - Hij was op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats. Ahmed Merabet (42) werd echter wereldberoemd omdat hij op straat, liggend op de grond en de handen omhoog, in koelen bloede werd afgeslacht.

Moustapha Ourrad
Moustapha Ourrad
Foto: Onbekend
Elsa Cayat
Elsa Cayat
Foto: Onbekend
Michel Renaud
Michel Renaud
Foto: Onbekend

Merabet, getrouwd, geen kinderen, loopt zijn ronde door het 11e arrondissement van Parijs, als hij de mannen tegenkomt die zojuist een aanslag op Charlie Hebdo hadden gepleegd.

Wat volgt, wordt opgenomen door beveiligingscamera’s en gaat de hele wereld over. Merabet wordt geraakt, valt, gebaart om genade, maar wordt in koelen bloede om het leven gebracht.

Vijf cartoonisten zijn slachtoffer geworden van de extremistische aanslag bij Charlie Hebdo, maar er zijn nog zeven slachtoffers gevallen. Merabet dus, die volgens islamitische traditie gisteren al begraven is, maar ook Frédéric Boisseau, in dienst van Sodexo als onderhoudsmedewerker in het gebouw waar de Charlie Hebdo-redactie gehuisvest is.

In een emotionele mail aan alle Sodexo-medewerkers, ook in Nederland, brengt directeur Michel Landel een eerbetoon aan Boisseau. Hij heeft vijftien jaar voor Sodexo gewerkt, en laat een vrouw en twee kinderen (10 en 12) achter. „Het is niet te verkroppen dat onze collega onder deze omstandigheden van het leven wordt beroofd, en om overtuigingen die zo haaks op de onze staan.”

Franck Brinsolaro (49) was belast met de persoonsbeveiliging van Charb. „Soms ontsnapte Charb wel eens aan hem”, herinnert de Nederlandse Charlie Hebdo-tekenaar Bernard ’Willem’ Holtrop zich. Brinsolaro was pas getrouwd met de hoofdredactrice van een Normandische krant. Hij stief in het harnas. Naast zijn vrouw laat hij twee kinderen achter.

Twee niet-tekenende verslaggevers van Charlie Hebdo zijn ook omgekomen. ’Oncle’ Bernard Maris (68) was sinds 1994 hoogleraar in zijn geboortestad Toulouse, en dé economische autoriteit van het linkse Charlie Hebdo. In 1992 hielp hij het blad mede heroprichten, tot 2008 was hij er adjunct-hoofdredacteur.

Elsa Cayat is het enige vrouwelijke slachtoffer. Ze had twee keer per maand een psychologiecolumn in Charlie Hebdo, onder de titel Charlie Divan. Mustapha Ourrad, geboren in Algerije, was corrector bij het weekblad. Hij had net de Franse nationaliteit gekregen, en laat twee kinderen achter.

Michel Renaud was journalist, reisde de wereld over, maakte carrière als ambtenaar in Clermont-Ferrand, waar hij ook spotprenttentoonstellingen organiseerde. Hij was te gast bij de redactievergadering van Charlie Hebdo, en werd daar doodgeschoten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%