Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

België neemt extra maatregelen tegen terreur

16 JAN 2015

BRUSSEL - In de strijd tegen de radicalisering van moslims en radicaalislamitisch terrorisme gaat de Belgische overheid meer telefoontjes en andere communicatielijnen aftappen. Verder wordt een reis naar het buitenland voor terroristische doeleinden strafbaar.

Foto: Dijkstra BV

Dat maakte de regering vrijdagmiddag bekend. De stap komt nog geen etmaal na een grote antiterreuroperatie tegen een Belgische cel die aanslagen wilde plegen op de politie. Het kabinet besloot tot in totaal twaalf concrete maatregelen tegen radicalisme en terrorisme om de veiligheid van België te verbeteren, aldus premier Charles Michel. De meeste maatregelen waren al aangekondigd, maar zij worden na de jongste incidenten versneld ingevoerd.

Michel zei dat het leger de politie eventueel kan bijstaan bij het vergroten van de veiligheid, nu in België een verhoogde alarmfase geldt. De regering wil verder het geld van vermoedelijke terroristen vastzetten. Ook moet het makkelijker worden om de nationaliteit van extremisten af te nemen en de identiteitspapieren af te pakken van personen die zich bijvoorbeeld in de burgeroorlog in Syrië willen mengen. België wil ook de radicalisering van moslims in gevangenissen proberen te voorkomen door onder meer personeel te trainen en door zogenoemde islamconsulenten in te zetten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%