Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

Antwerpen laat leger stad bewaken

16 JAN 2015

ANTWERPEN - Als gevolg van de groeiende terreurdreiging gaan vanaf zaterdag militairen de stad Antwerpen bewaken. Het gaat om enkele tientallen paracommando's die onder bevel van de politie bewakingsopdrachten gaan uitvoeren. Het is een voorzorgsmaatregel om de burgers te beveiligen, onder meer in de joodse wijk bij het centraal station.

Dat maakte burgemeester Bart De Wever vrijdagmiddag bekend. Met de politie wordt overlegd ,,hoe, wat en wanneer er precies dingen gaan gebeuren'', aldus de burgemeester tegen Vlaamse media. Door de inzet van militairen kunnen agenten zich op andere politietaken concentreren.

De Wever benadrukte dat Antwerpen geen belegerde stad wordt. Defensie komt ter ondersteuning, de militairen nemen het hier niet over, stelde hij. Het is de bedoeling dat de paracommando's zaterdagochtend vanaf 7 uur gaan beveiligen.

De Belgische regering maakte eerder op de dag bekend dat door de verhoogde alarmfase de inzet van het leger mogelijk is. Er staan 150 militairen klaar om de politie bij te staan bij de bewaking van belangrijke objecten. Het kan dan gaan om Europese instellingen en de ambassades van bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Israël.

De regering had eerder al aangekondigd de inzet van strijdkrachten mogelijk te maken bij een gestegen kans op een terreuraanslag (algemeen dreigingsniveau 3 op een schaal van 4). Dat niveau geldt sinds donderdagavond na een antiterreuroperatie, waarbij een terreurcel werd aangepakt. Het kabinet besloot daarop de inzet van het leger versneld in te voeren, net als een reeks andere maatregelen om terrorisme te bestrijden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%