Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AP

Akkoord over bestand Oekraïne

12 FEB 2015

MINSK - Na meer dan veertien uur onderhandelen hebben de presidenten van Frankrijk, Rusland, Oekraïne en de Duitse bondskanselier Angela Merkel een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Het bestand moet zondag ingaan (22.00 uur Nederlandse tijd).President Vladimir Poetin maakte de totstandkoming van de overeenkomst in de Wit-Russische hoofdstad Minsk bekend.

Poetin was de eerste van de vier die donderdagochtend bekendmaakten dat er na ruim 14 uur praten een akkoord was bereikt. Later verklaarden de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat er nog ,,veel werk'' te doen is.

Oekraïne heeft volgens Poetin toegezegd de grondwet te wijzigen, zodat de Russischsprekende inwoners in het oosten van het land meer rechten krijgen. Ook wordt de zware artillerie uit het oosten van Oekraïne teruggetrokken. Dat begint volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko volgende week dinsdag. Er zijn verder afspraken gemaakt over de vrijlating van alle gevangenen die de strijdende partijen in het oosten van Oekraïne hebben gemaakt.

Porosjenko, die eerder de opstelling van Rusland ,,onacceptabel'' had genoemd, verklaarde dat zijn land binnen twee dagen na het ingaan van het bestand de zware wapens uit het strijdgebied rond Loehansk en Donetsk weghaalt. Oekraïne wil voor het eind van dit jaar de controle hebben over de grens met Rusland.

Separatisten 'ok'

Volgens het Russische persbureau Tass weigerden de pro-Russische separatisten lang akkoord te gaan met een staakt-het-vuren. Maar de leiders van pro-Russische separatisten hebben ook hun handtekening gezet onder het akkoord dat donderdag werd bereikt in Minsk over de crisis in Oekraïne. zei Hollande na afloop van de marathonbesprekingen. De separatisten eisten dat het Oekraïense leger zich uit de plaats Debaltseve zou terugtrekken. Debaltseve is een verkeersknooppunt dat van grote strategische waarde is. Het Oekraïense leger zou er zijn omsingeld door strijders van de separatisten.

De onderhandelingen in Minsk liepen de gehele nacht door, waarbij alle partijen zich lange tijd in stilzwijgen hulden. Een medewerker van Porosjenko, Valery Chaly, zei in de nacht dat vooral Poetin zich „dwars“ opstelde. „Er wordt een zenuwenoorlog gevoerd. Slaap is voor zwakkelingen nu”, aldus Chaly.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.1 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 518.79
+ / - -0.94%