Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Reuters

EU breidt zwarte lijst uit, zelfs nu er een bestand is in Oekraïne

Sancties ondanks vredesdeal

12 FEB 2015

De Europese Unie komt maandag met extra sancties in verband met de Oekraïnecrisis, ondanks een nieuw staakt-het-vuren. De EU had kunnen afzien van de stap. Maar de Europese leiders hebben donderdag op hun top in Brussel niets ondernomen om de uitbreiding van de strafmaatregelen tegen te houden.

Daardoor gaat de uitbreiding van de zogenoemde zwarte lijst gewoon door. Op die lijst staan Russen en pro-Russische Oekraïners die betrokken zijn bij de opstand in Oekraïne en bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim.

De EU plaatst negentien personen en negen instellingen op de lijst. Zij kunnen niet meer bij hun tegoeden in de EU en mogen ook de unie niet in.

Het besluit tot de uitbreiding was maandag genomen door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. Maar zij besloten de extra sancties niet direct in te laten gaan, om vredesbesprekingen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een kans te geven. Het overleg leidde tot het staakt-het-vuren.

De extra sancties kwamen er na een bloedbad in de Oekraïense havenstad Marioepol. De aanval wordt toegeschreven aan de pro-Russische rebellen.

Op de lijst staan al 132 personen en 28 bedrijven en instanties.

Premier Mark Rutte zei dat er tijdens de top niet is gesproken over aanvullende sancties. Maar als het Minsk-akkoord niet wordt nageleefd, dan staat de EU klaar dit te doen. Over het mogelijk opheffen van de restricties tegen de rebellen of Rusland kan pas „over weken, maanden“ worden gesproken als de situatie echt is genormaliseerd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%