Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Persbureau van Eijndhoven

'Aartsbizzdom' Keulen goed voor 3,4 miljard

18 FEB 2015

KEULEN - Kort na het aantreden van paus Fransiscus twee jaar geleden verzuchtte de kerkvorst: ,,Ach, hoe graag wil ik een arme kerk, en een kerk voor de armen''. In het aartsbisdom Keulen lijkt vooral dat eerste een probleem te worden, schrijft het tijdschrift Der Spiegel woensdag.

Foto: HOETINK, ROBERT

De grootste en rijkste katholieke parochie van Duitsland kwam woensdag voor het eerst met een complete balans van bezittingen naar buiten. Het vermogen van het bisdom (op 31 december 2013) is becijferd op ten minste 3,35 miljard euro. Het grootste deel daarvan ligt vast in waardepapieren (2,343 miljard) en vastgoed (612 miljoen). De Dom van Keulen is overigens in de boeken opgenomen voor een schamele 1 euro. In kas en op bankrekeningen had het bisdom zeker 241 miljoen euro staan.

Het bisdom Limburg waar tot voor kort de pronkprelaat of 'bling-bisschop' Franz-Peter Tebartz-van Elst de scepter zwaaide, steekt schril af tegen Keulen. Het totale vermogen van Limburg staat op 'slechts' 940 miljoen.

Tot een jaar geleden werd Keulen ook geleid door een omstreden geestelijke; de aartsconservatieve kardinaal Joachim Meisner. Hij betitelde zichzelf als de „waakhond van god” en had zichzelf vooral ten doel gesteld het vermogen van het bisdom bij elkaar te houden. En dat is hem verbazingwekkend goed gelukt, aldus Der Spiegel.

Het werkelijke vermogen van de Keulse kerkgemeente ligt vermoedelijk nog een stuk hoger. Veel onroerend goed is eerder laag dan hoog ingeschat en veel kerkgebouwen zoals de Dom zijn voor symbolische bedragen in de boekhouding opgenomen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.66
+ / - +0.57%