Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'IS heeft moeite nieuwe recruten te vinden'

23 FEB 2015

BEIROET - De afgelopen maand heeft IS veel minder nieuwe strijders kunnen rekruteren dan in de maand ervoor. En in vergelijking met de hoeveelheid strijders die zich vorige zomer bij terreurgroep IS (Islamitische Staat) aansloten, viel de afgelopen maand helemaal tegen. Dat meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten maandag.

Strijders van IS bij Fallujah, zo`n 65 kilometer ten westen van Bagdad.
Strijders van IS bij Fallujah, zo'n 65 kilometer ten westen van Bagdad.
Foto: AP

Sinds 21 januari hebben zich voor zover bekend maar 54 nieuwe strijders hebben aangesloten, tegenover honderden in de maand ervoor. Die cijfers zijn vermoedelijk verre van accuraat en niet te verifiëren, maar staan wel in schril contrast met de 6300 strijders waarvan het Observatorium weet dat die zich aansloten direct na de stichting van het kalifaat in juli 2014.

De terreurgroep wist maandag in het noordoosten van Syrië 56 assyrische christenen ontvoerd. Ze zouden naar al-Hassaka zijn gebracht. Het is onduidelijk hoe het met ze gaat. IS valt systematisch groepen aan die er een andere geloofsleer of -interpretatie op na houden dan de leden van de terreurgroep. Eerder deze maand publiceerde IS een video waarin te zien is hoe 21 koptische christenen uit Egypte onthoofd worden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.4 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 516.62
+ / - -0.58%