Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Israëlische ophef over Nederlands schoolboek

27 MEI 2015

TEL AVIV - In Israël is ophef ontstaan over de inhoud van een Nederlands schoolboek voor geschiedenis. Volgens Israëlische media heeft de ambassade in Den Haag van de Joodse staat actie ondernomen. Het boek Geschiedeniswerkplaats bevat volgens de autoriteiten onjuiste anti-Israëlische passages en draagt mogelijk bij aan ophitsing, aldus de Jewish Telegrafic Agency.

Foto: Geschiedeniswerkplaats

Moordpartijen en aanslagen ten tijde van de oprichting van de staat Israël en de rol daarin van de latere premier Menachem Begin zijn de ambassade in het verkeerde keelgat geschoten. Vooral het etiket 'terrorist' dat Begin opgeplakt krijgt, zit de diplomatieke missie dwars. Volgens de ambassade wordt een eenzijdig beeld geschetst omdat er in het boek niet wordt gerefereerd aan Arabische wreedheden tegen Joden voor het ontstaan van Israël.

Begin zat als een van de leiders van de verzetsbeweging Irgun onder meer achter de aanslag in 1946 op het King David Hotel in Jeruzalem waarbij 91 doden vielen. De Irgun was niet alleen in de ogen van de toenmalige Britse machthebbers in Palestina een terreurorganisatie, ook het 22e Zionistische Congres en het Joods Agentschap waren die menig toegedaan.

Ook een foto van een Palestijns jongetje dat een steen naar een Israëlische tank gooit is tegen het zere been van Israëliërs. Het bijschrift luidt: "Klein verzet tegen de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied in 2000. Negen dagen later werd deze dertienjarige jongen bij zo'n zelfde actie doodgeschoten."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%