Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De broertjes Aylan (3) en Galip (5)
De broertjes Aylan (3) en Galip (5)
Foto: Twitter

Aylan (3) maakte geen schijn van kans

03 SEP 2015

BODRUM - PAS OP: SCHOKKENDE BEELDEN Het Syrische jongetje dat woensdag aanspoelde op het strand van het Turkse Bodrum, kende zijn hele leven alleen maar oorlog.

Voor die afschuwelijke situatie in zijn geboortestad Kobani in Noord-Syrië was het gezin Kurdi op de vlucht geslagen, melden Turkse media. Ze wilden uiteindelijk naar Europa of Canada, maar hun gevaarlijk reis eindigde voor de kust van Turkije.

Samen met zijn vader Abdullah, moeder Rihan (35) en zijn broer Galip (5) stapte de 3-jarige Aylan in Turkije op een volgepakt bootje naar het Griekse eiland Kos. Niemand droeg een reddingsvest en de jonge kinderen maakten dus geen schijn van de kans toen het bootje omsloeg. Alleen vader Abdullah zou de tocht overleven.

Foto: REUTERS

Foto's van het aangespoelde lichaampje van peuter Aylan, die snel het internet over gingen, schokten de wereld. De beelden van het roerloze peutertje, dat met zijn gezicht naar beneden in de branding ligt, werden binnen een dag het symbool van de verschrikkingen die vluchtelingen doorstaan.

Familie van het gezin reageert geschokt op het nieuws. "Ik hoorde het om 5 uur 's ochtends," zegt de tante van de jongetjes, die in Canada woont, tegen de National Post. Ze kreeg een telefoontje van een andere tante, die gesproken had met de vader van het gezin. "Mijn vrouw en twee jongens zijn dood," zou het enige zijn geweest dat hij uit kon brengen.

De tante wil nu terugreizen naar Kobani om daar de jongetjes en hun moeder te begraven.

 

Op dezelfde dag zonk voor de Turkse kust nog een aantal andere boten vol vluchtelingen. Ook daarbij kwamen kinderen om. De 11-jarige Zainb Ahmet-Hadi en zijn broertje Hayder van negen kwamen om. Turkse media toonden donderda hartverscheurende foto's van hun moeder die haar 7-jarige dochter, die de ramp wel overleefde, probeerde te troosten.

"Er waren in totaal 175 mensen die op 12 bootjes moesten," vertelt een andere overlevende in de Daily Mail. Ze betaalden volgens hem 2050 euro per persoon.

"Het bootje was bedoeld voor 10 mensen en zonk bijna meteen toen we op volle zee kwamen. We hadden geen schijn van kans." Geen enkele boot kwam aan op Kos. Tientallen mensen vonden de dood.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%