Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Albino's in gevaar door verkiezingen Afrika

15 OKT 2015

GENEVE - Het aantal aanvallen op albino's in Afrika groeit, omdat in verschillende landen op het continent binnenkort verkiezingen worden gehouden.

Albinokinderen in Tanzania
Albinokinderen in Tanzania
Foto: AFP

Kandidaten voor die verkiezingen willen lichaamsdelen van de pigmentloze mensen hebben om te gebruiken bij rituelen van zwarte magie. Dat heeft een mensenrechtenexpert van de Verenigde Naties donderdag gezegd.

Uit zes verschillende landen in zuidelijk en Oost-Afrika zijn aanvallen op albino's gemeld. In Zuid-Afrika werd een jonge albinovrouw gevonden die verschillende lichaamsdelen en huid miste. Een 56-jarige Keniaan met albinisme kwam om nadat verschillende lichaamsdelen bij een aanval waren afgehakt.

"Albino's horen bij de kwetsbaarste mensen in de regio", zei Ikponwosa Ero, de VN-expert op het gebied van albinisme. "Hun zorgen worden nu nog vergroot door een voortdurende angst voor aanvallen door mensen, onder wie familieleden, die hun lichaamsdelen waardevoller vinden dan hun leven."

Zwarte magiërs betalen tot wel 66.000 euro voor een volledige 'set' lichaamsdelen. Die gebruiken ze bij toverformules die geluk, liefde en welvaart moeten opleveren.

Tanzania, waar albino's geregeld worden aangevallen, houdt in de komende maanden verkiezingen. Dat geldt ook voor Mozambique en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Sinds 2000 zijn in Tanzania al 75 albino's, onder wie kinderen, om het leven gebracht. De meesten werden doodgehakt. Sommigen geloven dat de lichaamsdelen krachtiger zijn als het slachtoffer tijdens de amputatie heeft geschreeuwd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%