Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Een overzicht van de terreurnacht in Parijs

14 NOV 2015

PARIJS - De Lichtstad werd vanochtend vol vrees wakker waarbij de doden van de aanslagen de avond en nacht daarvoor werden geteld. De teller is daarbij voorlopig blijven steken op 127 doden en 180 gewonden, waarvan er ten minste 80 kritiek zijn. Bovendien worden nog steeds mensen vermist. Via Facebook en een speciaal telefoonnummer proberen mensen achter het lot van hun geliefden te komen.

Het horrorverhaal begon vrijdagavond om 21.20 uur met de eerste van drie explosies bij het Stade de France waar Frankrijk een wedstrijd speelde daarbij bliezen terroristen met bomvesten zich op. Bijna tegelijkertijd werd er in een populaire uitgaanswijk in het 10de arrondissement nabij de Place de la Republique op restaurants en in bars geschoten.

Foto: TLG

De Franse president Hollande die de wedstrijd bijwoonde werd geëvacueerd, maar de match werd gewoon uitgespeeld. De Franse autoriteiten verklaarden later dat de aanslagplegers zich tot de horecagelegenheden in de directe omgeving beperkten omdat ze door de veiligheidsmaatregelen rond het stadion zouden zijn afgeschrikt. Dat de aanslagplegers gebruikt maakten van bomvesten heeft de Fransen geschokt. Dergelijke aanslagen kende men daar nog niet.

Zo’n 25 minuten daarna was het raak bij de bekende concertzaal Bataclan waarbij gewapende mannen in het wilde weg op de circa 1500 bezoekers begonnen te schieten. Daarbij werden de mensen ook gegijzeld en kwamen berichten binnen dat ze één voor één werden geëxecuteerd.

De keuze van de locaties wijst er op dat de terreuraanslagen, opgeëist door IS, zich vooral richten op de westerse manier van leven. Voetbal en uitgaan waarbij mensen zich ontspannen en in sommige gevallen de alcohol rijkelijk vloeit. Doel was zo veel mogelijk willekeurige slachtoffers te maken. Dat is een verschil met de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo eerder dit jaar. Toen was de actie vooral bedoeld als wraak vanwege cartoons over Mohammed.

Als een reactie op de gebeurtenissen werd gisteravond in Frankrijk al de noodtoestand uitgeroepen, de grenscontroles verscherpt en 1.500 extra militairen ter beveiliging opgeroepen. Die kwam al op het hoge aantal beveiligingsbeambten die sinds Charlie Hebdo in Parijs patrouilleren.

Bij de aanslag bij het restaurant Le Petit Cambodge werden door een schutter 12 mensen gedood. De paniek in de smalle straatjes was er groot. Maar nergens was de horror zo groot als in het Bataclan theater waar pas na een bestorming van speciale eenheden een einde kwam aan het bloedvergieten onder de onschuldige theaterbezoekers. Het zou gaan om vier gewapende mannen. Toen een Franse elite-eenheid de zaal bestormde bliezen drie van de vier terroristen zich op, de vierde werd door de troepen doodgeschoten.

In de ochtend sprak Hollande zijn volk nog eens toe waarin hij sprak van een oorlogsdaad tegen Frankrijk en drie dagen van nationale rouw afkondigde. Zaterdagochtend was een nerveuze dag in Parijs met valse berichten over een aanslag in het oosten van de stad. Wel maakten veel bewoners duidelijk niet te zwichten voor terreur. „Dit is een aanslag op onze democratie, maar die laat ik me niet afpakken”, vertolkte een Franse vrouw voor de Franse tv de mening van velen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.7 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%