Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: .

Poetin: 'Neerhalen vliegtuig steek in de rug'

24 NOV 2015

Een Russisch gevechtsvliegtuig is dinsdag ,,door medeplichtigen van de terroristen'' boven Syrië neergehaald. In deze scherpe bewoordingen veroordeelde de Russische president Vladimir Poetin het neerschieten van een Russische Soechoj Su24. Turkije schoot een Russisch gevechtsvliegtuig neer. ,,In de strijd tegen de terreur was dit een steek in de rug'', aldus Poetin.

Turkije meldde dat een militair vliegtuig dat dinsdag het luchtruim had geschonden na herhaalde waarschuwingen is neergeschoten. Rusland stelt dat het vliegtuig de hele tijd boven Syrië vloog en vanaf de grond lijkt te zijn neergehaald.

Een Russische piloot zou zijn omgekomen en de ander in handen gevallen van milities van de Turkmeense minderheid in het noordwesten van Syrië. Het Russische toestel was waarschijnlijk in actie tegen de Turkmeense milities. Zij strijden tegen de regering van president Bashar al-Assad en worden daarom door Russische vliegtuigen bestookt.

Het toestel kwam neer vlakbij de Turkse grens, op slechts 40 kilometer van de Syrische stad Latakia. Latakia is de basis voor het Russische militaire ingrijpen in Syrië en ligt in de kuststreek waar de alawieten vandaan komen, de religieuze minderheid die de clan Assad heeft voortgebracht. Rusland bombardeert rebellen om ze uit de buurt van Latakia te houden.

De Turkse leiders willen de Turkmenen als etnische verwanten bescherming bieden en ze hebben bovendien gedurende de burgeroorlog in Syrië steeds voor de val van Assad gepleit. Rusland voorkomt met militair ingrijpen sinds 30 september tot woede van de Turkse leiders dat Assads regime instort.

Turkije heeft dinsdag de Russische gezant op het matje geroepen over de schending van het luchtruim door het Russische vliegtuig en deed dat afgelopen week over de bombardementen op Turkmenen.

In de ogen van het Kremlin neemt Turkije het niet alleen op voor de kleine Turkmeense minderheid van nauwelijks 200.000 mensen in Syrië, maar steunt Ankara in wezen de soennitische extremisten, inclusief die van Islamitische Staat. Tal van Russische media zien dinsdag in het neerhalen van het vliegtuig als een bewuste poging Russische gevechtsvliegtuigen uit het noorden van Syrië te verjagen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%