Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Speciale troepen VS naar Irak en Syrië

01 DEC 2015

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan een speciale troepenmacht inzetten om Irak te helpen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ook zullen deze militairen worden ingezet om 'unilaterale operaties' in Syrië uit te voeren, zei de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter dinsdag.

Foto: AP

"Deze speciale troepen zullen na verloop van tijd invallen kunnen doen, gijzelaars bevrijden, inlichtingen verzamelen en IS-leiders oppakken", vertelde Carter tegen een parlementaire commissie.

Het Amerikaanse leger staat te popelen om lokale groepen in Syrië te helpen in hun strijd tegen IS, aldus Carter. Hij zei een al eerder aangekondigde inzet van maximaal vijftig man elitetroepen daarvoor te kunnen uitbreiden. "En dat is nog maar een begin", zei Carter in een hoorzitting voor het Huis van Afgevaardigden.

President Barack Obama staat onder druk om de inspanningen van de door de VS geleide coalitie tegen IS te verhogen, zeker na de aanslagen van 13 november in Parijs, waar 130 doden vielen. Maar Obama is tot nu toe terughoudend om grote aantallen Amerikaanse grondtroepen in te zetten, afgezien van een beperkt aantal adviseurs en elitetroepen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.7 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%