Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Our Horzons

Waarschuwingstickers op benzinepomp

10 DEC 2015

VANCOUVER - De Canadese stad Vancouver gaat vanaf volgend jaar stickers plaatsen op brandstofpompen die waarschuwen voor klimaatverandering.

De stickers, een initatief van nonprofit-organisatie Our Horizons, wijzen automobilisten op de negatieve effecten van fossiele brandstoffen op het milieu en de gezondheid.

Foto: Our Horizons

De waarschuwingen doen denken aan die op sigarettenpakjes. "Gebruik van deze bandstof draagt bij aan smog die zorgt voor astma en andere ademhalingsproblemen bij kinderen," is een van de teksten. Daarbij staat een foto van een kind. De andere teksten verwijzen naar klimaatverandering, waardoor diersoorten uitsterven, en verzuring van de oceanen, dat funest is voor leven in zee.

Foto: Our Horizons

"Ongeveer vijftig procent van het broeikasgassen in de stad worden veroorzaakt door voertuigen," zei de burgemeester van North Vancouver nadat de wet eerder dit jaar werd aangenomen. "Door mensen eraan te herinneren dat er een verband bestaat tussen het gebruik van fossiele brandstoffen en klimaatverandering, en daarbij tips te geven over alternatief vervoer en zuinig brandstofgebruik, kunnen we de impact op het milieu verminderen."

Volgens Our Horzions-oprichter Robert Shirkey is het van belang dat mensen hun gedrag gaan veranderen. "[De labels] maken van de lezer een actieve deelnemer in plaats van een passieve omstander," zegt hij tegen de Canadese krant Globe and Mail. "Dat is van cruciaal belang om verandering te bewerkstelligen." Volgens hem is het niet de bedoeling om automobilisten een schuldgevoel aan te praten. Hij wil dat automobilisten bewuster gaan nadenken over hun gebruik van fosiele brandstoffen.

Meer Canadese steden overwegen om de waarschuwinglabels verplicht te stellen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.6 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%