Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: EPA

Zweden vrijgesteld van opname vluchtelingen

15 DEC 2015

STRAATSBURG - Zweden hoeft voorlopig niet meer vluchtelingen op te nemen. Dinsdag stemde de Europese Commissie in met het verzoek voor een opschorting. Zweden krijgt een jaar respijt wegens overbelasting.

Het land zucht onder de stroom vluchtelingen. In een jaar tijd nam het aantal asielaanvragen met 60 procent toe.

De Europese landen hebben afgesproken 160.000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië over heel Europa te herverdelen. Landen kunnen hiervoor een tijdelijke vrijstelling krijgen als ze kunnen aantonen dat er sprake is van een noodsituatie en dat de veiligheid in het gedrang is door een plotselinge enorme toestroom.

Zweden heeft in heel Europa het hoogste aantal asielaanvragen per hoofd van de bevolking, blijkt uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat.

Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de herverdeling van vluchtelingen uit Griekenland en Italië zeer langzaam gaat. Tot nu toe zijn 208 vluchtelingen elders in Europa ondergebracht. Het proces is ingezet om op korte termijn circa 480 vluchtelingen uit Griekenland en Italië naar andere EU-landen over te brengen.

Migranten kunnen naar een andere Europees land als ze hun vingerafdrukken geven en als zijn volledig zijn geregistreerd. De migranten kunnen niet kiezen naar welk EU-land ze gaan. Het opnemende land is vervolgens verantwoordelijk voor de asielaanvraag van de migrant.

Nederland wil als proef vijftig vluchtelingen opnemen uit Griekenland om te kijken of het systeem van verdeling en registratie werkt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%