Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Oudste vermelding Oman

01 FEB 2016

BRUSSEL - Een archeologisch team van het Jubelparkmuseum in Brussel zegt een belangwekkende ontdekking gedaan te hebben in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De Belgische onderzoekers legden een inscriptie bloot die bewijst dat het koninkrijk van Oman al in de derde eeuw voor Christus bestond, meldde het museum maandag.

Een team onder leiding van Bruno Overlaet, conservator van het museum, trof de inscriptie op 17 december aan op de archeologische vindplaats van Mleiha, in het centrum van de VAE. Het team was aan het werk in twee ondergrondse grafkamers waarboven ooit een kubusvormig monument prijkte. De met grote rotsblokken opgebouwde kamers herbergden in vroegere tijden de overledenen en hun grafschriften.

De gevonden inscriptie is tweetalig en geschreven in het Aramees en Oud-Zuid-Arabisch. De tekst vermeldt de identiteit en de familielijn van de overledene en de datum waarop het monument werd opgericht. ,,De inscriptie bevat de oudste vermelding van Oman en bewijst dat het koninkrijk al bestond in de late derde eeuw voor Christus'', aldus het museum. ,,Tot nog toe dateerde de oudste vermelding van Oman uit de eerste eeuw na Christus."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%