Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De oude binnenstad van Düsseldorf.
De oude binnenstad van Düsseldorf.
Foto: EPA

Tien IS-terroristen moesten toeslaan in Duitsland

Düsseldorf ontsnapt aan bloedbad

03 JUN 2016

DÜSSELDORF - De oude binenstad van Düsseldorf had het toneel moeten worden van een bloedige terreuraanslag door IS. Donderdag pakte de Duitse politie al vier verdachten op, maar volgens informatie van het blad Spiegel waren de terreurplannen veel groter. Zeker tien IS-terroristen hadden voor een bloedbad moeten zorgen op veertig kilometer over de grens bij Venlo.


Eén van de verdachten wordt afgevoerd.
Eén van de verdachten wordt afgevoerd.
Foto: EPA

Agenten in de Duitse stad zijn alert.
Agenten in de Duitse stad zijn alert.
Foto: EPA

Volgens Spiegel heeft één van de verdachten dat verklaard. Het plan was dat twee terroristen zichzelf zouden opblazen. De acht anderen zouden daarna in actie komen met geweren.

De vier verdachten zijn allen Syriërs. Twee reisden in 2014 met de goedkeuring van de IS-leiding van Syrië naar Turkije, om in 2015 via de Balkanroute naar Duitsland te komen. Daar zouden zij een andere Syriër hebben overgehaald aan hun plannen mee te werken. Een vierde Syriër die al sinds 2014 in Duitsland verbleef en voorheen explosievenexpert was bij het Nusra-Front, de Syrische tak van al-Qaeda, sloot zich bij hen aan.

Bekend is dat IS na de aanslagen in Parijs en Brussel ook doelen in Duitsland in het vizier heeft. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zijn 4500 tot 5000 Europese jihadisten naar Syrië en Irak getrokken om te vechten, van wie ruim 800 uit Duitsland. De minister wil meer Europese en internationale samenwerking en informatie-uitwisseling over potentieel gevaarlijke personen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!