Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Birkenaumuseum

Duizenden voorwerpen nazislachtoffers terecht

08 JUN 2016

OSWIECIM - In Polen zijn duizenden bezittingen gevonden van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen in nazivernietigingskamp Auschwitz. De spullen lagen al tientallen jaren opgeslagen, maar iedereen was ze vergeten.

Het Auschwitz- Birkenaumuseum maakte de vondst bekend. De 16.000 voorwerpen werden in 1967 gevonden door archeologen, op een plek waar tijdens de oorlog een gaskamer en crematorium stonden.

Deze laatste bezittingen van de slachtoffers van de nazi’s, die ze moesten afstaan vlak voor ze de gaskamer ingingen, lagen sindsdien in kartonnen dozen bij de Poolse Academie der Wetenschappen in Warschau. Onder de gevonden spullen zijn onder meer juwelen, thermometers, bestek en sleutels.

Film

Het museum kwam de vergeten spullen op het spoor doordat in 1967 een film werd gemaakt van de opgraving. In 1968 mat het communistische regime in Polen zich volgens het museum een antisemitische houding aan, waarna er in de administratie nog maar vierhonderd gevonden voorwerpen stonden geregistreerd. ,,Wij waren er echter van overtuigd dat het er veel meer moesten zijn”, aldus Elzbieta Cazjer van het museum.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%