Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hollande: ’Onmiskenbaar een terreurdaad’

Moordenaar Frankrijk veroordeeld voor terrorisme

14 JUN 2016

MAGNANVILLE - De man die voor de ogen van hun driejarige zoontje een Franse politieagent en zijn vrouw bruut om het leven bracht, was in 2013 tot drie jaar cel veroordeeld voor terrorisme.


Larossi Abballa was in 2013 al veroordeeld voor terrorisme
Larossi Abballa was in 2013 al veroordeeld voor terrorisme

De 25-jarige Larossi Abballa was medeplichtig aan de ’voorbereiding van terreurdaden’, aldus de rechter. Ze zouden mensen hebben geronseld voor 'jihadreizen' naar Pakistan. Abballa zat tweeënhalf jaar vast, melden Franse media.

Abballa had een uitgebreid strafblad met onder meer vermogens- en geweldsdelicten, bericht BFM TV. Vorig jaar opende hij een eethuisje in Mantes-la-Jolie, wat de indruk kan hebben gewekt dat hij wat opkrabbelde.

Mogelijk had Abballa tijdens zijn criminele carrière rechtstreeks te maken met zijn twee slachtoffers. Rechercheur Jean-Baptiste Salvaing was de tweede man van de recherche van een buurkorps. Zijn partner werkte bij de plaatselijke politie.

De moord was ,,onmiskenbaar een terreurdaad”, zei de Franse president François Hollande dinsdagochtend. De minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve noemde de moord eerder op de dag „een verwerpelijke terreuraanslag.”

Aballa stak maandagavond meerdere malen in op de 42-jarige politieman Jean-Baptiste Salvaing voor zijn huis buiten Parijs. Vervolgens gijzelde de extremist de vrouw en het driejarige zoontje van Salvaing.

Rond middernacht waren er in de woning schoten en een explosie te horen, zeiden ooggetuigen. De speciale politie-eenheid RAID bestormde vervolgens het huis en schoot de dader dood. In de woning werd het levenloze lichaam van de vrouw van de agent gevonden. Zij werkte als ambtenaar op het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus het ministerie. Het zoontje bleef ongedeerd, meldde de Franse krant Le Figaro.

Amaq, het persagentschap van Islamitische Staat, heeft de daad opgeëist. Volgens ooggetuigen zou de dader ,,Allahu akbar'' (Allah is groot) hebben geroepen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.4 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 516.92
+ / - -0.52%