Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: EPA

Schokkende beelden gearresteerde soldaten

Turkse coupplegers als varkens in stal

18 JUL 2016

ISTANBUL - Vermeende coupplegers die in opdracht van de Turkse president Recep Erdogan zijn opgepakt na de mislukte staatsgreep in het land, zitten als varkens in een stal. Verschillende buitenlandse media hebben schokkend fotomateriaal gepubliceerd van geboeide, halfnaakte soldaten die onder barre omstandigheden zijn vastgezet.

Onder meer de Duitse krant Bild heeft een foto geplaatst van de gearresteerde soldaten, die onder mensonterende omstandigheden op elkaar zijn gestapeld in een gymzaal. Op Twitter circuleert een vergelijkbare foto van mannen, slechts gekleed in hun onderbroek, die zij aan zij in een soort schuur zitten, hun handen geboeid op hun rug.

Zuivering

Erdogan is na de mislukte coup begonnen met een zuivering van het Turkse leger en het politieapparaat. De Turkse autoriteiten hebben zo’n 3000 vermeende coupplegers op, variërend van commandanten tot gewone militairen. Ongeveer eenzelfde aantal rechters en aanklagers werd aangehouden.

Voorbereid

De snelle arrestaties van rechters en anderen na de mislukte staatsgreep in Turkije geeft de indruk dat de regering een lijst met namen al van tevoren had voorbereid, zei EU-commissaris Johannes Hahn maandag. ,,Het lijkt erop dat er iets is voorbereid. De lijsten waren beschikbaar, wat erop duidt dat deze gebruikt zouden worden in een bepaalde fase”, zei Hahn. ,,Ik ben zeer bezorgd. Het is precies wat we vreesden.”Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.63
+ / - +0.03%