Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Erdogan zuivert het overheidsapparaat

18 JUL 2016

ANKARA - President Erdogan van Turkije grijpt de mislukte coup van vrijdag aan om het overheidsapparaat te ontdoen van potentiële vijanden. Talloze officieren en soldaten, alsmede leden van de rechterlijke macht en het politieapparaat waren al ontslagen, opgepakt of geschorst. De rest van het ambtenarenapparaat kwam maandag aan de beurt.

Om te beginnen mogen de ruim drie miljoen overheidsdienaren de komende vakantieperiode het land niet uit. Wie al in het buitenland zit, wordt geacht terug te keren. Bij het ministerie van Financiën zijn 1500 ambtenaren geschorst. Ze worden verdacht van banden met Fethullah Gülen, Erdogans vijand die in de Verenigde Staten woont.

Erdogan zegt dat deze islamitische geleerde achter de couppoging zit. Gülen op zijn beurt beschuldigt Erdogan van machtswellust. Bovendien zou de president dubbelspel spelen en zelf achter de mislukte coup zitten. De macht heeft hem vergiftigd en de coup is een middel om zich van zijn tegenstanders te ontdoen, riposteerde Gülen.

Het buitenland staat vooralsnog achter de democratisch gekozen Erdogan. De Verenigde Staten en de Europese Unie zitten in deze op één lijn. De twee maken zich wel zorgen over de zuiveringen in Turkije. De Europese Unie maakt er bovendien nadrukkelijk een punt van dat Turkije de doodstraf niet mag herinvoeren, wat Erdogan suggereerde. Gebeurt dat, dan zijn de onderhandelingen over een EU-lidmaatschap voor Turkije van de baan.

De Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, in Brussel met zijn ambtgenoten bijeen, keek ook om naar het eigen land. Turken in Nederland moeten geen geweld gebruiken maar de dialoog aangaan, sprak hij.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%