Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: REUTERS

Wikileaks publiceert e-mails partij Erdogan

20 JUL 2016

ANKARA - Wikileaks heeft dinsdagavond laat bijna 300.000 gelekte e-mails gepubliceerd van de AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De klokkenluiderssite zei het materiaal een week voor de mislukte staatsgreep te hebben ontvangen.

De website besloot de e-mails naar eigen zeggen vroegtijdig te publiceren vanwege de 'zuiveringen' van de Turkse regering die volgden op de verijdelde coup. Degene die de mails aanleverde zou geen banden hebben met de ,,elementen achter de staatsgreep of een rivaliserende politieke partij of staat''.

Wikileaks verklaarde in de aanloop naar de publicatie herhaaldelijk het doelwit te zijn geweest van cyberaanvallen. Het is nog onduidelijk wie daarachter zit. De klokkenluiderssite zei eerder dat de timing van de aanvallen deed vermoeden dat bondgenoten van de Turkse regering verantwoordelijk waren. Woensdag meldt Wikileaks op Twitter dat ze de ’cyber oorlog’ hebben gewonnen.

De Turkse 'waakhond' voor internet heeft de toegang tot de site inmiddels geblokkeerd. De raad van toezicht voor de telecommunicatie sprak woensdag van een ,,bestuurlijke maatregel''. Dat is de gebruikelijke term wanneer een site die de regering Erdogan onwelgevallig is op zwart gaat.

Klik hier om de bijna 300.000 documenten in te zien.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%